FICUS LYRATA

Vioolplant verzorgen

De Vioolplant heeft Afrikaanse roots en houdt daarom van flink wat licht en een zonnetje. Heb een eenmaal een mooi plekje gevonden voor je nieuwe groene huisgenoot, zorg dan dat er ruimte is om letterlijk en figuurlijk te aarden. De Vioolplant heeft mooie, grote bladeren die naar de hemel reiken. Alleen bij een goede verzorging natuurlijk. Naast Vioolplant wordt deze mag je ook Tabaksplant zeggen tegen deze kamerplant. En wil je het nog chiquer hebben dan mag je Ficus Lyrata zeggen. Zo dan, deze plant heeft wel drie verschillende namen. En de Ficus Lyrata heeft ook nog eens het grootste blad van de familie.

In het kort

Gemiddeld water nodig

Om de 2 jaar verpotten

Sterk luchtzuiverend

Licht, geen direct zonlicht

1x per maand voeding (zomer)

Licht giftig

Klinkt er een treurig vioolmuziekje bij de verzorging van de Vioolplant, of valt het allemaal wel mee? Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

Zorg dat de aarde waar de Vioolplant in staat altijd licht vochtig is, zonder dat de wortels in het water staan. Pas wanneer de aarde weer opgedroogd is, mag je weer een keer met je gieter langs. Houd er rekening mee dat de Vioolplant in de winter nog minder drink.

Licht en standplaats

Veel licht en zelfs de zon mag de Vioolplant over z’n bolletje strelen. Een paar uur zonlicht op een dag zal deze kamerplant goed doen. Zorg wel dat de hoeveelheid licht weer gecompenseerd wordt met de hoeveelheid water die de plant krijgt.

Voeding

Als je de Vioolplant voeding wil geven, doe dit dan in de lente en zomermaanden. Dan groeit de kamerplant het hardst en kan deze extra voeding gebruiken. Geef geen vloeibare plantenvoeding in de herfst en winter.

Sproeien

Af en toe een sproeibeurt vindt de Vioolplant helemaal prima. Je verwijdert meteen het stof van de bladeren en ongedierte blijft op afstand. Wanneer de kachel loeit, kun je wat vaker langsgaan met je plantenspuit.

Verpotten

De Vioolplant kan best hard groeien. Check elke twee jaar of de kamerplant toe is aan een nieuwe sierpot. Tussentijds kun je ook een laagje nieuwe potgrond toevoegen voor extra voedingsstoffen.

Giftig

Ficussen, en dus ook de Vioolplant, zijn giftig. Het sap uit de bladeren is irriterend op de huid. Pas dus op met verpotten en bladeren wegknippen. Houd huisdieren en kleine kinderen in de gaten wanneer ze in de buurt van de Vioolplant zijn.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?