FATSIA JAPONICA

Vingerplant verzorgen

De bladeren van de Vingerplant lijken inderdaad een beetje om handen met vingers. Het zijn handen, eh bladeren, die graag klimmen. Helemaal als je ‘m voldoende aandacht geeft en goed verzorgd. De Fatsia, zoals de Latijnse naam van de Vingerplant klinkt, komt voor in veel verschillende soorten. Wij hebben de populaire Fatsia Japonica in huis. Een beetje water, licht en aandacht is voldoende voor deze Japanse meester. Het is mogelijk dat de kamerplant gaat bloeien. Laat in het jaar verschijnen er eerst witte bloemetjes en daarna ontstaan er zwarte bessen. Daarmee geeft de Vingerplant aan dat de verzorging op niveau is.

In het kort

Gemiddeld water nodig

Elk jaar verpotten

Licht luchtzuiverend

Licht, geen direct zonlicht

1x per maand (zomer)

Licht giftig

Hoeveel groene vingers heb je eigenlijk nodig voor de ideale verzorging van de Vingerplant? Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

De aarde waar de Vingerplant in staat dient altijd licht vochtig te zijn. Voorkom een heel voetenbad, want dit verhoogt de kans op wortelrot en ongedierte. In de winter minder hoef je deze kamerplant minder vaak water te geven.

Licht en standplaats

De Vingerplant staat het liefst op een plekje met veel indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht, want dan gaan de bladeren verkleuren en mogelijk zelfs verbranden. Als de plant weer te donker staat zal deze ook minder snel groeien.

Voeding

Van nature groeit de Vingerplant al redelijk snel, en daarom is voeding niet per se nodig. Mocht je dit toch willen doen, dan raden we je aan om een beetje vloeibare plantenvoeding toe te voegen aan het water. Doe dat alleen in de lente en zomerperiode.

Sproeien

Ja hoor, kom maar door met die sproeibeurt. Regelmatig de plant sproeien zorgt ervoor dat de bladeren stofvrij blijven en ongedierte op afstand blijft. Door de droge lucht in huis tijdens de winter, is het raadzaam om extra te sproeien.

Verpotten

Bekijk om de twee of drie jaar of je de Vingerplant moet verpotten. Mocht het zover zijn, zoek dan een mooie nieuwe sierpot uit die zo’n 20% groter in diameter is en je zit gebakken. Een grotere pot stimuleert de ontwikkeling, verhoogt de gezondheid en creëert meer ruimte.

Giftig

De Fatsia is giftig bij inname en het sap heeft een irriterende werking op de huid. Let daarom extra op als je huisdieren of jonge kinderen in de buurt komen van de Vingerplant. Zet ‘m daarom op een veilig, hoog plekje.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand