SANSEVIERIA

Vrouwentong verzorgen

De Vrouwentong komt oorspronkelijk uit Afrika en behoort tot de Sansevieria’s. Maar geen zorgen, de woestijnplant heeft zich goed aangepast aan de Hollandse huiskamers. Het wordt je namelijk wel heel makkelijk gemaakt op het gebied van verzorging. De plantensoort is sterk luchtzuiverend en vraagt er vrij weinig voor terug. Weken zonder water is eerder beter dan een keer uitschieten met de gieter. Een raadsel is de naam Vrouwentong. Er gaat een verhaal rond dat de punt van de bladeren symbool staat voor de scherpe vrouwentong, nog specifieker die van schoonmoeders. Niet verder vertellen hoor.

In het kort

Zeer weinig water nodig

Om de 3 jaar verpotten

Sterk luchtzuiverend

Weinig eisen

Geen voeding nodig

Licht giftig

Wil de Vrouwentong op handen gedragen worden of is het al snel voldoende voor deze grande dame? Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

Bij de Sansevieria geldt: met een klein beetje water kom je al heel ver. Zorg dat de aarde opdroogt tussen de gietbeurten in en geef telkens maar een klein beetje. In de winterperiode kan de Vrouwentong zelfs weken zonder water.

Licht en standplaats

De Vrouwentong stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Alleen helemaal donker en alleen in een hoekje staan, is niet d’r ding. Een lichte plek waar af en toe de zon komt is het beste. Op een plek waar veel licht is zullen ook de bladeren lichter worden in kleur.

Voeding

Voeding is niet per se nodig voor de Vrouwentong. In de lente en zomermaanden groeit de kamerplant op z’n hardst en dan kun je best een beetje vloeibare plantenvoeding bij het water doen. Zo blijft de plant vitaal en gezond.

Sproeien

Waterpret is niet favoriet bij de Vrouwentong. Wil je de bladeren van de plant stofvrij maken, dan kun je natuurlijk met de plantenspuit langsgaan. Zorg dat er niet teveel water terechtkomt op de aarde en je doet het prima.

Verpotten

Bekijk om de twee of drie jaar of je de Vrouwentong moet verpotten. Deze kamerplant groeit niet al te snel en verhuist niet graag. Mocht het zover zijn, zoek dan een mooie nieuwe sierpot uit die zo’n 20% groter in diameter is en je zit gebakken.

Giftig

Sansevieria’s zijn licht giftig. Pas op dat kinderen of dieren er niet aan de haal gaan met de bladeren van de kamerplant. Dit kan leiden tot maag- en darmklachten. Plaats de Vrouwentong op een veilig, hoge plek en je hoeft je geen zorgen te maken.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand