SPATHIPHYLLUM

Lepelplant verzorgen

Oorspronkelijk komt de sierlijke Lepelplant voor in Zuid-Amerika, maar wij laten ze kweken door onze knappe buren van Westland Plant. Door die achtergrond snap je ook de vraag naar een goede verzorging. De mooie witte bloemen bloeien het hele jaar door en worden groen als je de plant verkeerd behandeld. Water staat hoog op het eisenlijstje, net als een geschikt plekje zonder direct zonlicht. We hebben ons laten vertellen dat de Lepelplant onderwater gewoon doorleeft, wat regelmatig gebeurt als de rivieren in het Amazonegebied buiten hun oevers treden. En de Lepelplant heeft ook nog eens het speciale keurmerk ‘Air So Pure’ vanwege de sterk luchtzuiverende werking.

In het kort

Veel water nodig

Om de 2 jaar verpotten

Sterk luchtzuiverend

Licht, geen direct zonlicht

1x per maand (zomer)

Licht giftig

Wij hebben de beste tips voor de verzorging van de Lepelplant voor je opgelepeld. Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

Zorg dat de aarde waar de Lepelplant in staat altijd licht vochtig is. Deze kamerplant is gewend aan veel water. Het is daarom ook niet schadelijk als er een laagje water onderin de sierpot staat. Ga minstens één keer per week langs met je gieter en in de winter elke twee weken.

Licht en standplaats

De Lepelplant heeft niet zoveel eisen op het gebied van lichtintensiteit. In de natuur leeft deze plant onder een groot bladerdak en schijnt de zon niet op z’n kruin. Ook hier in Nederland is de volle zon uit den boze. Vind een mooi plekje in de halfschaduw voor de Lepelplant.

Voeding

Doe wat vloeibare plantenvoeding bij het water tijdens de gietbeurten in de lente en zomerperiode. In de herfst en winter is het niet nodig om de Lepelplant te voorzien van voeding, dan is het zelf schadelijk.

Sproeien

Deze kamerplant vraagt om een hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de plant gezond houden. Vooral in de winter wanneer er over het algemeen veel gestookt wordt. Met het besproeien van de bladeren blijven ze stofvrij en blijft ongedierte op afstand.

Verpotten

Check elke twee jaar of de sierpot nog groot genoeg is voor de Lepelplant. Zorg voor een nieuwe sierpot die net wat groter is dan de oude, zo’n 20% groter in diameter is ideaal. Zo hebben de wortels weer alle ruimte om te groeien.

Giftig

De bladeren van de Lepelplant zijn schadelijk bij inname. Zorg er dan ook voor dat huisdieren of jonge kinderen niet aan de haal gaan met de bladeren. Ga ervan uit dat de Lepelplant licht giftig is en zoek daarom een geschikt plekje uit in huis.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?