POLYSCIAS

Aralia verzorgen

Net als elke plant is water en licht een basisbehoefte, maar deze kamerplant heeft van beide maar een klein beetje nodig. De oorspronkelijke benaming van de Aralia is Polyscias. Een Griekse naam die uit twee delen bestaat: Poly betekent veel en scias staat voor schaduw. Dan weet je meteen van welke lichtintensiteit de plant houdt. De Aralia is een beetje autistisch en houdt daarom juist niet van verandering. De grote donkergroene bladeren van deze plant hebben meestal een ronde vorm en soms spot je een hartvormig blad. Door de stevige takken lijkt de Aralia op een klein boompje. Een leuke bijkomstigheid is dat de Aralia luchtzuiverende eigenschappen heeft.

In het kort

Gemiddeld water nodig

Om de 2 jaar verpotten

Licht luchtzuiverend

Schaduw/Halfschaduw

Geen voeding nodig

Niet giftig

Zitten er eigenlijk nog donkere randjes aan de verzorging van de schaduwplant Aralia? Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

Houd de aarde waarin de Aralia staat altijd licht vochtig. Veel water is niet nodig, en een heel voetenpad is al helemaal niet goed. Steeds kleine beetje water per keer is meer dan voldoende voor deze schaduwplant.

Licht en standplaats

De Aralia vindt een plekje in de schaduw helemaal prima. Af en toe wil ie zelfs uitwijken naar een plekje in de halfschaduw. Blijf weg van tocht en direct zonlicht, want dan is het snel afgelopen met je kamerplant.

Voeding

In de winter heeft de Aralia helemaal geen extra voeding nodig. In de groeiperiode – de lente en zomermaanden – kan een beetje vloeibare plantenvoeding bij het water geen kwaad. Maar echt niet in de winter, want dat is een periode van rust.

Sproeien

De Aralia waardeert een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig de bladeren besproeien komt de gezondheid van de kamerplant ten goede. Ontstaan er gele blaadjes? Dan is een sproeibeurt helemaal hoognodig.

Verpotten

Eens in de twee jaar kan het mogelijk zijn dat de Aralia toe is aan een grotere sierpot. Als de omgeving fijn is, kan de kamerplant namelijk best groeien. Kies altijd een pot uit die 20% groter in diameter is dan de oude.

Giftig

Nee hoor, de Aralia of Polyscias is niet giftig. Geen zorgen dus wanneer je huisdieren of jonge kinderen in de buurt komen van de plant. Natuurlijk is een aangeknaagd blad niet leuk, maar je hoeft je geen zorgen te maken.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?