PHLEBODIUM

Blauwvaren verzorgen

De bladeren van de Blauwvaren staan schots en scheef en hebben allemaal een eigen karakter. Hier en daar een krul en allemaal met een bijzondere blauwachtige gloed. Water is de absolute favoriet van de Blauwvaren, maar de zon kan schadelijk zijn voor de mooie bladeren. Doe je het goed, dan komen de blauwe bladeren goed tot hun recht en is de Blauwvaren een genot om naar te kijken. Als het plantje zich niet lekker voelt, zul je dit meteen merken aan de verkleuring van de bladeren. Check of de aarde vochtig is en of de zon niet teveel ruimte krijgt, en je zit gebakken.

In het kort

Vrij veel water nodig

Om de 2 jaar verpotten

Sterk luchtzuiverend

Licht, geen direct zonlicht

Geen voeding nodig

Niet giftig

Zijn het je groene vingers of nu eens je blauwe vingers die de Blauwvaren laten floreren? Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

Het is belangrijk om de aarde waarin de Blauwvaren staat licht vochtig te houden. Overdrijf niet, want als de wortels continu onder water staan kan er wortelrot ontstaan. Geef in de zomermaanden meer water dan in de winterperiode.

Licht en standplaats

De Blauwvaren heeft niet zoveel eisen, maar een plek in de zon is niet goed. Deze kamerplant prefereert een mooie plek in de schaduw of halfschaduw. Dat is ie van huis uit gewend. Zie je bruine plekken op de bladeren, duw de plant dan meer richting de schaduw.

Voeding

Alleen in de lente en zomermaanden is een extraatje prima. Voeg wat vloeibare plantenvoeding toe aan het water en laat de Blauwvaren smullen van de voedingsstoffen. In de herfst en winter is voeding niet nodig, dan rust de plant graag uit.

Sproeien

Ja hoor, regelmatig je Blauwvaren van een sproeibeurt voorzien is een goed idee. Varens komen namelijk uit gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Het sproeien zorgt ervoor dat eventueel ongedierte op afstand blijft en de bladeren stofvrij blijven.

Verpotten

Varen groeien maar langzaam, dus veel verpotten is niet nodig. Check elke drie of vier jaar of de Blauwvaren toe is aan een nieuwe pot. Verpot alleen in de lente en zorg dat de nieuwe sierpot zo’n 20% groter in diameter is dan de oude.

Giftig

Bepaalde soorten varens zijn giftig. Maar de Blauwvaren is dat gelukkig niet. Natuurlijk is het niet leuk als er aan je plant wordt geknabbeld, maar het is niet schadelijk voor je huisdier. Gewoon pronken met die Blauwvaren dus.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?