MONSTERA DELICIOSA

Gatenplant verzorgen

Deze plant kweken wij helemaal zelf, in onze eigen kas. De Monstera heeft Mexicaanse roots en verlangt naar een plekje in de schaduw. Af en toe verschijnen er ineens ieuwe bladeren, die zich langzaam krullend ontvouwen. Mocht deze kamerplant flink uitdijen en word je er zelf een beetje wild van, verbind dan de stengels aan elkaar. De naam Monstera doet velen denken aan het woord monster. De plant is letterlijk vernoemd naar een monster omdat ie zo graag groeit. Die gaten komen trouwens met de jaren. Op jonge leeftijd heeft de plant nog lang niet overal gaten. In de loop van de tijd komen er steeds meer bij.

In het kort

Gemiddeld water nodig

Om de 2 jaar verpotten

Sterk luchtzuiverend

Halfschaduw

1x per 2 weken voeding (zomer)

Giftig

Doet de Monstera z’n naam eer aan en is het een monster van een plant om te verzorgen? Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

Zorg dat de aarde licht vochtig blijft en je bent al een heel eind. Voel even aan de aarde en je weet meteen of je wat vaker met de gieter mag langslopen. Een heel voetenbad is geen goed idee, want dan kan er wortelrot ontstaan bij de Monstera.

Licht en standplaats

Reserveer een mooi plekje voor de Monstera. Kijk uit met direct zonlicht. Ergens in de halfschaduw is misschien nog wel het beste plekje. Doe regelmatig een dansje met de plant, zodat de bladeren mooi rechtop blijven groeien.

Voeding

Omdat de Monstera z’n best doet om te groeien in de lente en zomermaanden, is het oké om de plant te voorzien van voeding. Geef de kamerplant om de week een beetje vloeibare plantenvoeding voor de bevordering van de groei.

Sproeien

Sproeien is niet per se nodig bij een Monstera. Natuurlijk kun je de bladeren besproeien om ze stofvrij te maken. En ongedierte blijft ook op afstand. Verras je kamerplant en doe het maar af en toe. Zodat het elke keer weer een nieuwe ervaring is.

Verpotten

Eens in de twee jaar kan het nodig zijn om de Monstera te verpotten. Deze kamerplant groeit namelijk als een malle bij een goede verzorging. Let er dan op dat de nieuwe sierpot 20% groter in diameter is dan de oude.

Giftig

Helaas is de Monstera wel giftig, maar dat hoeft niet meteen een probleem te zijn. Zorg alleen dat huisdieren en kleine kinderen niet aan de haal gaan met de bladeren. Gebeurt dat niet, dan is er ook geen probleem.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?