Pachira Aquatica
PACHIRA AQUATICA
Geldboom verzorgen
Dat er geen Geldboom zou bestaan, is niet waar. Deze kamerplant komt oorspronkelijk uit de moerassen van Zuid-Amerika en is niet veeleisend op het gebied van verzorging. Daarom is het niet nodig om continu met je gieter klaar te staan. De spotlight wordt wel gewaardeerd, dus zet de Geldboom op een lichte plek. Voorkom direct zonlicht en je hebt de helft van de verzorging al te pakken. We kweken de Geldbomen onze eigen kas, waar ze wachten op een nieuw thuis. De Pachira, de Latijnse naam van de Geldboom, wordt gezien als een boom die geld en geluk aantrekt. Daarmee is deze kamerplant meteen een heel leuk cadeautje.
In het kort

Ontdek hoe je de Geldboom gelukkig maakt en wie weet slaat het geluk over. Bekijk de verzorgingstips.
De Geldboom slaat water op in de stam en hoeft daarom niet continu een gietbeurt te hebben. Eens in de anderhalve week is prima, en tijdens de winter is één keer in de drie weken al goed. Als je blijft uitschieten met je gieter kan er wortelrot ontstaan en dan ben je verder van huis.
Reserveer een mooi licht plekje voor de Geldboom. Kijk alleen uit met direct zonlicht, want dan kunnen de bladeren verbranden. En als de bladeren geel of bruin worden, dan mag je de plant verplaatsen naar een plekje in de halfschaduw.
De Geldboom maak een groeiperiode door tijdens de lente en zomermaanden. Dan is het aan te raden om af en toe een beetje vloeibare plantenvoeding bij het water te doen. Zo bevorder je de bladgroei en blijft de Geldboom gezond.
Als je in de winter flink stookt, is de lucht ook een stuk droger. Besproei de bladeren van de Geldboom regelmatig in deze periode. Zo blijft de luchtvochtigheid op peil en maak je meteen de bladeren stofvrij. Ook ongedierte blijft op afstand.
Als de Geldboom nog volop groeit is het slim om de plant elk jaar te verpotten. Oudere bomen hebben enkel behoefte aan een nieuwe laag potgrond, zodat er weer nieuwe voedingsstoffen ontstaan en de plant gezond blijft.
De Geldboom valt in de categorie matig giftig. Voorzichtigheid is geboden, maar er is geen reden voor paniek. In sommige landen worden de bladeren zelfs na het koken gegeten, maar daar willen wij onze groen vingers niet aan branden.
