COFFEA ARABICA

Koffieplant verzorgen

Of je nu wel of niet je eigen koffiebonen wilt kweken, deze kamerplant is een leuke toevoeging aan je plantencollectie. De Koffieplant is een afstammeling van de plantenfamilie Rubiaceae, maar noem ‘m een Koffieplant en het is geen probleem. Het is een zelfbestuivende plant die na drie tot vijf jaar witte bloemetjes laat zien. Daarna volgen de groene vruchten die na negen maanden rijpen en veranderen naar een roodpaarse kleur. Mocht je het willen, dan is het in die fase mogelijk om de koffiebonen te oogsten. Maar een bakkie halen bij de koffietent om de hoek kan ook altijd nog.

In het kort

Gemiddeld water nodig

Om de 2 jaar verpotten

Licht luchtzuiverend

Licht, geen direct zonlicht

1x per maand voeding (zomer)

Niet giftig

Mag je met een bakkie pleur achterover leunen of moet je met de handen in aarde voor de Koffieplant? Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

De Koffieplant heeft altijd wel zin in een plens water. In de zomer meer dan in de winterperiode. Zorg er daarom voor dat de aarde licht vochtig blijft en je hebt al een streepje voor bij de Koffieplant. Op een gegeven moment heb je het helemaal in je groene vingers.

Licht en standplaats

Deze kamerplant houdt van veel daglicht. Alleen de volle zon op z’n kruin is niet nodig, want dan verbranden de bladeren. En pas op met tocht, want dat is echt funest voor de Koffieplant. Reserveer een mooi plekje in het licht en zie de plant groeien.

Voeding

Wanneer planten groeien, halen ze voedingsstoffen uit de aarde. De Koffieplant doet een sprintje in de lente en zomermaanden en kan extra voeding gebruiken. Eens per maand is voldoende. Voeg dan een beetje vloeibare plantenvoeding toe aan het water.

Sproeien

We raden je aan om de Koffieplant regelmatig te sproeien. De droge lucht in met name de winter is niet per se favoriet bij deze plant. Besproei de bladeren van de Koffieplant en verwijder meteen het stof. Hierdoor kan de kamerplant meteen meer licht opnemen.

Verpotten

Het is pas na twee jaar nodig om de Koffieplant te verpotten. Hierdoor krijgen de wortels meer ruimte en blijft de plant mooi groeien. Zorg dat je een sierpot kiest die zo’n 20% groter in diameter is en je kunt weer minstens twee jaar vooruit.

Giftig

Het zou wel een rare gewaarwording zijn als de Koffieplant giftig zou zijn. Bij deze: de Koffieplant is niet giftig. Niet voor jou, kinderen of huisdieren. Het enige wat we niet aanraden is het eten van de onbehandelde bessen. Dat kan namelijk misselijkheid veroorzaken.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?