NEPHROLEPIS

Krulvaren verzorgen

Voeg deze krullenbol toe aan je plantencollectie en maak van je interieur een weelderig paradijs. De Krulvaren komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië en is een hoge luchtvochtigheid gewend. Leuk feitje: deze kamerplant is een uitstekende luchtzuiveraar, dus reserveer een mooi plekje voor de Krulvaren. Zelfs NASA promoot de plant door ‘m een plaats te geven op de lijst van meest luchtzuiverende planten. De Latijnse naam van de Krulvaren luidt Nephrolepis, dat is afgeleid van het Griekse nephros (nier) en lepis (schub). Maar wij spotten vooral krullen in het bladerdek van de Krulvaren.

In het kort

Vrij veel water nodig

Om de 2 jaar verpotten

Sterk luchtzuiverend

Licht, geen direct zonlicht

1x per maand voeding

Niet giftig

Krijg meer te weten over de ideale leefomgeving voor de Krulvaren bij jou thuis. Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

Water is een absolute favoriet van de Krulvaren. Zorg dat je regelmatig met je gieter langsloopt om de aarde licht vochtig te houden. Een heel voetenbad is niet nodig, want dat ontstaat er wortelrot en dat wil je de Krulvaren niet aandoen.

Licht en standplaats

Zet de Krulvaren neer op een plekje in de halfschaduw en je zit gebakken. Vermijd direct zonlicht, want dan worden de mooie krullen bruin. Sowieso spot je meteen aan de bladeren of de Krulvaren het naar z’n zin heeft en of de plek geschikt is.

Voeding

In de lente en zomerperiode groeit de Krulvaren meer en is het raadzaam om de plant te voorzien van voeding. Voeg een beetje vloeibare plantenvoeding toe aan het water en help je plant met groeien. In de herfst en winter is voeding geven niet nodig.

Sproeien

Besproei de bladeren van de Krulvaren regelmatig. Zo maak je ze niet alleen stofvrij, maar blijft ongedierte ook op afstand. Vanwege de herkomst is de Krulvaren gewend aan een hoge luchtvochtigheid en daarom is een regelmatige sproeibeurt een goed idee.

Verpotten

Eens in de twee of drie jaar is het nodig om de Krulvaren te verpotten. Deze kamerplant groeit niet hard, maar een grotere pot zorgt voor net dat beetje extra ruimte. De wortels kunnen weer vrij groeien en de plant blijft gezond.

Giftig

Er zijn varens die giftig zijn, maar met een Nephrolepis in huis hoef je je geen zorgen te maken. Deze variant is niet giftig voor mens en dier. Natuurlijk is het niet leuk als je huisdier aan een blad knaagt, maar de Krulvaren is gelukkig niet schadelijk.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Niets gevonden.
Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?