ALOCASIA ZEBRINA

Olifantsoor verzorgen

Van de bijna 100 Alocasia’s, is de Alocasia Zebrina toch echt wel de populairste. De soort komt oorspronkelijk voor in de tropische regenwouden van Zuidoost Azië. Opvallend zijn de gestreepte stengels en de grote bladeren, vandaar ook de naam Olifantsoor in combinatie met de Latijnse naam die eindigt op Zebrina. In de natuur hebben de soms een doorsnede van wel anderhalve meter. Ze worden dan ook graag als paraplu’s gebruikt in de tropische regenwouden. Maak het thuis gezellig warm en je wordt getrakteerd op diepgroene bladeren die richting de hemel reiken. En water is de absolute favoriet van de Olifantsoor.

In het kort

Vrij veel water nodig

Om de 2 jaar verpotten

Licht luchtzuiverend

Licht, geen direct zonlicht

1x per 2 weken voeding (zomer)

Licht giftig

Vraagt de forse Alocasia Zebrina ook om hoge eisen op het gebied van verzorging? Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

Door z’n komaf is de Alocasia Zebrina gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Daarom raden we je aan om de aarde altijd licht vochtig te houden. Je merkt meteen als deze kamerplant voldoende water krijgt, dan gaan namelijk de bladeren hangen.

Licht en standplaats

De Alocasia Zebrina komt helemaal tot z’n recht op een licht plekje. Zonlicht is ook geen probleem, alleen niet continu. De grote bladeren van de plant groeien richting het licht, dus doe af en toe een dansje en zorg dat ze rechtop blijven groeien.

Voeding

Groeien doet de Alocasia Zebrina graag en je spot om de haverklap nieuwe bladeren. Tijdens de groeiperiode in de zomermaanden is het raadzaam op vloeibare plantenvoeding toe te voegen aan het water.

Sproeien

Van nature is de Alocasia Zebrina gewend aan een vochtig en warm klimaat. Besproei de bladeren daarom regelmatig met water. Eens in de week is al een goed begin. Zo verdwijnt meteen het stof en blijft ongedierte op afstand.

Verpotten

Deze kamerplant groeit relatief snel en maakt veel nieuwe bladeren aan. Daardoor is het verstandig om de Alocasia Zebrina elke twee jaar te verpotten. Let wel op dat de nieuwe sierpot zo’n 20% groter in diameter mag zijn dan de oude.

Giftig

Alleen het sap uit de bladeren van de Alocasia Zebrina is licht giftig en kan voor irritatie zorgen. Pas dus op het verpotten of het wegknippen van de bladeren. Zorg ook dat jonge kinderen of huisdieren niet aan de haal gaan met de bladeren.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?