OLEA

Olijfboom verzorgen

Olijfbomen hebben hun roots in de landen rondom de Middellandse Zee. Daarom maakt het zonnetje ze ook zo blij. Licht en zon bezorgen de Olijfboom een goed humeur. Nog iets wat belangrijk is, is water. Check meerdere keren per week of de aarde licht vochtig is en houd de gieter bij de hand. De Olijfboom groeit flink onder de juiste omstandigheden en heeft zelfs het vermogen om jou te overleven. Als je een buitenruimte hebt, kun je de Olijfboom ‘s zomers meenemen naar de tuin of het balkon. Juist voor die extra zonuren, maar ook omdat het gewoon heel leuk staat.

In het kort

Veel water nodig

Om de 2 jaar verpotten

Licht luchtzuiverend

Veel zonlicht

1x per 2 weken voeding (zomer)

Niet giftig

Laat je verrassen door de sierlijke Olijfboom: zet ‘m binnen of buiten. Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

De Olijfboom slurpt water. Zorg dat de aarde altijd licht vochtig is en geef extra water op de warme dagen. Kijk uit met een heel voetenbad, want dan kan wortelrot ontstaan. Check de aarde en je weet meteen of de Olijfboom meer water nodig heeft.

Licht en standplaats

We noemden het al eerder: de Olijfboom houdt van licht en zon. Zelf volop in zonnetje staan is geen probleem. Als je de Olijfboom buiten zet, houd er dan wel rekening mee dat de plant in beperkte mate winterhard is.

Voeding

Echt heel erg nodig is het niet. De Olijfboom doet het goed zonder voeding. Wil je ‘m toch graag meenemen in je routine, zorg dat voor een scheutje vloeibare plantenvoeding in de groeiperiode van de plant: van maart tot september.

Sproeien

De Olijfboom stelt geen hoge eisen. Sproeien is daarom niet nodig, en zelfs schadelijk voor de plant. Er is geen hoge luchtvochtigheid in de landen waar de Olijfboom oorspronkelijk vandaan komt. Het extra water kan in combinatie met het zonlicht zelfs de bladeren verbranden.

Verpotten

Verpot de Olijfboom alleen als dat nodig is. Elke twee jaar is een goede richtlijn. Wanneer je voor een nieuwe sierpot gaat shoppen, let er dan op dat deze zo’n 20% groter in diameter mag zijn dan de oude. Zo heeft de Olijfboom weer alle ruimte om te groeien.

Giftig

Nee joh, de Olijfboom is niet giftig. Zowel de stam als de vruchten niet. Heb je de Olijfboom net aangeschaft en zitten er al vruchten aan, dan kan het zijn dat deze chemisch zijn bespoten. Afblijven dus.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?