Yucca
YUCCA
Palmlelie verzorgen
De Palmlelie komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Daar komt ook de behoefte vandaan naar een lichte omgeving en weinig water. Verder heeft dit robuuste plantje niet zoveel eisen. De langwerpige bladeren die naar de hemel reiken, geven de kamerplant een woest uiterlijk. Vaak vind je één of meerdere vertakkingen in de pot die lekker hun gang gaan. Je brengt sfeer in huis, de groene kleur van de bladeren hebben een rustgevende uitwerking, en daar hoef je vrij weinig voor terug te doen. De Palmlelie staat lekker te staan. Reserveer een mooie lichte plek voor de Yucca en z’n geluk kan niet op.
In het kort
De Palmlelie is een zogenoemde vetplant, maar wat betekent dat voor de verzorging van deze robuuste plant? Bekijk de verzorgingstips.
Heel gek op water is de Palmlelie niet. Met een klein beetje kom je al ver. Vooral in de wintermaanden is één keer in de anderhalve maand nog prima te doen. Geef je Palmlelie ook telkens maar een kleine hoeveelheid wanneer je langsloopt met je gieter.
Let op dat de Palmlelie een mooi plekje in het licht krijgt. Staat de plant gedurende de dag een paar uur in de zon, dan is dat ook geen probleem. Kijk uit met toch of een plek bij de radiator. Veel licht is dus ideaal voor je Palmlelie.
Zo’n honger heeft de Palmlelie niet. De plant overleeft prima zonder extra voeding. Mocht je toch overwegen om vloeibare plantenvoeding aan het water toe te voegen, doe dit dan in de lente en zomer. Dan groeit de Palmlelie namelijk het hardst.
Ben je gek, ook sproeien is niet noodzakelijk voor de Palmlelie. Als je het stof van de bladeren wilt verwijderen, volstaat een nat doekje ook. De plantenspuit maakt meer kapot dan je lief is. Pak ‘m er dan ook niet bij wanneer je de Palmlelie verzorgt.
De Palmlelie staat niet bekend als een snelle groeier. Eens in de drie jaar zou je de plant kunnen verpotten. Wel een goede tip is om de aarde regelmatig te voorzien van een nieuwe laag potgrond. Verse aarde kan de Palmlelie dan wel weer waarderen.
Jawel, de Palmlelie is helaas giftig. Maak je geen zorgen, alleen het sap in de bladeren is giftig. Houd daarom huisdieren en kleine kinderen op afstand, zodat ze niet met een blad aan de haal gaan.