CALATHEA INSIGNIS

Pauwenplant verzorgen

Calathea is de Latijnse naam van de Pauwenplant. Het blad van deze variant is rond en zacht, met typische lichtgroene markeringen en een paarse onderkant. Groen en paars doen een beetje denken aan de jaren 70, maar toch is de Calathea Insignis enorm populair. We zeggen dan maar: de kleuren maken de plant. De bijnaam van de Calathea is ‘the living plant’. En ja, je plant beweegt echt. Tegen de avond sluiten de bladeren zich volledig en in het ochtendlicht openen de bladeren zich weer. Magie! Wanneer je veel stookt, is de plant extra gevoelig. Dan is het goed om op het vochtpeil extra in de gaten te houden..

In het kort

Gemiddeld water nodig

Om de 2 jaar verpotten

Sterk luchtzuiverend

Schaduw/Halfschaduw

1x per 2 weken voeding (zomer)

Niet giftig

Hoe houd je de kleurrijke bladeren van de Calathea Insignis eigenlijk mooi en gezond? Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

Geef je Calathea Insignis voldoende water. De aarde mag continu licht vochtig zijn. Alleen een heel voetenbad raden we af, want dan kan wortelrot ontstaan. De kamerplant wil in de zomer flink wat water en in de winter is één keer per week genoeg.

Licht en standplaats

De tropische achtergrond van de Calathea Insignis maakt dat de kamerplant het liefst in de halfschaduw staat. Direct zonlicht is niet nodig en zelfs schadelijk. De plant valt zelfs in de categorie schaduwplant. Reserveer een plekje waar de schaduw valt en je zit gebakken.

Voeding

In de lente en zomer heeft deze kamerplant behoefte aan een extraatje in de vorm van voeding. Dit is de periode dat de Calathea Insignis bladeren aanmaakt. Geef eens in de twee weken een beetje vloeibare plantenvoeding en je groene huisgenoot is je dankbaar.

Sproeien

Yes please! De Calathea Insignis is gretig op zoek naar een hoge luchtvochtigheid. Niet zo gek gezien de tropische roots. Geef je plant in de winter regelmatig een uitgebreide sproeibeurt. Ongedierte blijft op afstand en de bladeren worden vrijgemaakt van stof.

Verpotten

De Calathea Insignis wil om de twee jaar een nieuwe pot. Zorg voor een comfortabele verhuizing door ook nieuwe potgrond toe te voegen. Zorg dat de nieuwe sierpot zo’n 20% groter is in diameter dan de vorige. Op deze manier neemt de plant weer alle voedingsstoffen op.

Giftig

Ben je gek, de Calathea Insignis is echt niet giftig. Niet voor jou en niet voor je huisdier. Daarom is deze kamerplant ideaal om aan je plantencollectie toe te voegen. Maak je geen zorgen, het enige wat de Calathea Insignis uitstoot is zuurstof.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?