CALATHEA RUFIBARBA

Pauwenplant verzorgen

Natuurlijk wil je de ultieme leefomgeving creëren voor je Calathea Rufibarba. Als je ontdekt dat de plant oorspronkelijk uit de oerwouden van Zuid-Amerika en de Amazone komt, is het niet gek dat je nieuwe groene huisgenoot wel wat eisen heeft. Want zeg zelf: verhuizen van een warm klimaat naar ons kikkerlandje is niet niks. De bladeren van de Calathea Rufibarba verschillen van kleur, maar hebben allemaal de bijzondere fluwelen structuur aan de onderkant. Paars, rood of volledig groen, welke wordt het? De veerachtige bladeren sluiten zich als de zon onder gaat en openen weer in het daglicht.

In het kort

Gemiddeld water nodig

Om de 2 jaar verpotten

Sterk luchtzuiverend

Schaduw/Halfschaduw

1x per 2 weken voeding (zomer)

Niet giftig

Is de Calathea Rufibarba een plant om met fluwelen handschoenen aan te pakken? Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

Waar de Calathea Rufibarba echt niet zonder kan, is water. Zorg dat de aarde continu licht vochtig is en je bent al een eind op weg. Een heel voetenbad is weer niet nodig en in de zomer heeft de plant meer water nodig dan in de winterperiode.

Licht en standplaats

We hadden het al even over de tropische roots van de Calathea Rufibarba. Een plekje in de halfschaduw is ideaal. Direct zonlicht is een beetje veel, dus zorg dat de zonnestralen niet je geliefde kamerplant te pakken krijgen.

Voeding

Met name in de lente en zomer kan deze kamerplant wel wat voeding gebruiken. Doe eens in de twee weken een beetje vloeibare plantenvoeding bij het water en de Calathea Rufibarba bezorgt je meteen extra bladeren.

Sproeien

De Calathea Rufibarba is een hoge luchtvochtigheid gewend. Een beetje waterpret is wel aan ‘m besteedt. Ook niet zo gek gezien de tropische roots. Geef je kamerplant in de winter regelmatig een uitgebreide sproeibeurt en je hebt geen last van ongedierte.

Verpotten

Elke twee jaar is de Calathea Rufibarba toe aan een nieuwe pot. Zorg meteen voor een beetje nieuwe potgrond en je groene huisgenoot is je dankbaar. De nieuwe sierpot mag zeker zo’n 20% groter is in diameter dan de vorige.

Giftig

Maak je geen zorgen, de Calathea Rufibarba is echt niet giftig. Niet voor jou en niet voor je huisdier. Daarom is deze kamerplant ideaal om aan je plantencollectie toe te voegen. Het enige wat deze kamerplant uitstoot is zuurstof.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?