BEGONIA MACULATA

Stippenplant verzorgen

De Stippenplant steelt de show met een opvallend patroon op de bladeren. Zelfs de onderkant maakt ‘m uniek door de bijzondere roze kleur. De oorspronkelijke thuishaven van de Stippenplant is het Braziliaanse regenwoud. Maar inmiddels is de kamerplant flink ingeburgerd in Nederland. Zorg wel regelmatig voor een flinke plens water en geef ‘m een plekje in de schaduw. Nog even terug naar de bladeren van de Stippenplant. Het contrast trok ook de aandacht van schoenmaker Christian Louboutin. Zijn kenmerkende pumps met rode zolen zijn geïnspireerd op de Begonia Maculata, zoals de Stippenplant oorspronkelijk heet.

In het kort

Gemiddeld water nodig

Elk jaar verpotten

Licht luchtzuiverend

Licht, geen direct zonlicht

1x per maand voeding (zomer)

Licht giftig

Verdien de bolletjestrui bij een goede verzorging van de Stippenplant. Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

De aarde waar de Stippenplant in staat, mag continu vochtig zijn. Niet zo gek als je bedenkt dat deze plant oorspronkelijk uit het Braziliaanse regenwoud komt. Geef ‘m geen heel voetenbad, want dan kan er wortelrot ontstaan.

Licht en standplaats

Vind een mooi plekje in de halfschaduw voor je Stippenplant en vermijd direct zonlicht. Die voorkeur komt door de herinneringen aan het bladerdak in het regenwoud. Bloeit je Stippenplant? Dan mag je de kamerplant van meer licht voorzien.

Voeding

Geef je Stippenplant wat extra voeding in de lente en tijdens de zomermaanden. Wanneer de plant bloeit, is het goed om vloeibare plantenvoeding toe te voegen aan het water. Zo blijft de Stippenplant mooi en gezond.

Sproeien

De Stippenplant heeft een relatief zacht blad. De bladeren kunnen daardoor veel water verdampen. Je mag daarom de kamerplant elke week van een sproeibeurt voorzien. Gebruik daarvoor kalkvrij water of regenwater, zodat er geen vlekken achterblijven op de bladeren.

Verpotten

Deze kamerplant mag je elk jaar verpotten om de groei te bevorderen. Let er op dat de nieuwe sierpot zo’n 20% groter in diameter is dan de vorige. Dan hebben de wortels weer vrij spel en kunnen ze zich herstellen.

Giftig

Hou er rekening mee dat het sap van de Stippenplant wel degelijk giftig is. Pas dus op dat huisdieren of kinderen geen blad te pakken krijgen. Zet daarom de kamerplant op een wat hogere plek, zodat alleen jij de plant aanraakt tijdens het verzorgen.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?