ZAMIOCULCAS

ZZ Plant verzorgen

De ZZ plant is een prima optie voor beginners. Moeten je groene vingers nog kleur krijgen, of start je pas net met je plantencollectie? Start dan met de ZZ plant. Het is namelijk niet heel erg als je de kamerplant tussentijds vergeet water te geven. Wel is het handig om de plant eens in de zoveel tijd te draaien. Zo groeien de takken mooi omhoog en gaan ze niet naar één kant hangen. Wanneer de bladeren mooi van kleur zijn en glimmen, zit je gebakken. De ZZ plant groeit langzaam en pakt z’n tijd. Hebben we al gezegd dat je deze kamerplant maar weinig water hoeft te geven?

In het kort

Zeer weinig water nodig

Om de 3 jaar verpotten

Licht luchtzuiverend

Weinig eisen

1x per maand voeding (zomer)

Licht giftig

In één oogopslag meer over de beste verzorging van A tot Z voor je ZZ plant. Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

De ZZ plant is zo’n plant die maar weinig water nodig heeft en toch overleeft. Deze kamerplant behoort tot de vetplanten en slaat water op in de bladeren, stam en wortels. Bij een heel voetenbad wordt de plant ongelukkig en dat zul je snel genoeg merken aan de bladeren.

Licht en standplaats

Zet de ZZ plant op een lichte plaats neer, of in de halfschaduw. Zoveel eisen zijn er niet op het gebied van lichtintensiteit. Alleen direct zonlicht is iets om te vermijden. Doe af en toe een dansje met de plant, zodat de bladeren niet naar één kant groeien.

Voeding

Na de winterperiode heeft de ZZ plant behoefte aan extra plantenvoeding. Geef ‘m in de lente en zomer een beetje voeding en de plant blijft gezond. Wees voorzichtig met de hoeveelheid, want teveel voeding is weer het ideale recept voor een doodzieke plant.

Sproeien

Naast water geven is sproeien niet per se nodig. Als je de bladeren stofvrij wilt maken, is het besproeien ervan juist weer een goed idee. Zo zorg je ervoor dat het licht goed de kern van de bladeren bereikt. En dat bevordert weer de groei van de ZZ plant.

Verpotten

De sterke wortels van de ZZ plant hebben om de zoveel tijd meer ruimte nodig. Ongeveer elke twee jaar is verpotten nodig als je de plant wilt laten groeien. De wortels vormen namelijk een grote knol en die drukt al snel tegen de sierpot aan.

Giftig

Oké de ZZ plant is dan wel ideaal voor beginners, let wel op met huisdieren en kinderen. Deze kamerplant staat namelijk bekend als licht giftig. De plant kan een aantrekkingskracht hebben voor jonge kinderen en huisdieren, dus hierbij wel even opletten.

ZZ Plant Zamioculcas
DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?