EUPHORBIA ERYTREA

Cowboycactus verzorgen

De Cowboycactus behoort tot de Euphorbia’s. En ja, euforisch is precies het goede woord als je eenmaal weet dat er weinig verzorging nodig is. Eeuwig sleuren met een gieter is niet nodig. Veel licht en zon is wel een vereiste, want stiekem werkt je nieuwe huisgenoot op zonne-energie. Het kan zijn dat je Cowboycactus daarom wat prikkelbaar is in de wintermaanden. Is het tijd om de planten water te geven, sla de Cowboycactus dan expres even over. Zo’n stoere plant die weinig verzorging nodig heeft, mag je best zien als een aangename afwisseling.

In het kort

Zeer weinig water nodig

Om de 3 jaar verpotten

Licht luchtzuiverend

Weinig eisen

Geen voeding nodig

Licht giftig

Hoe onverwoestbaar is de Cowboycactus eigenlijk buiten het Wilde Westen? Bekijk de verzorgingstips.

Water geven

Cactussen in het algemeen kunnen gemiddeld lange tijd zonder water. In de wintermaanden is het zelfs prima om de Cowboycactus helemaal niet mee te nemen tijdens je ronde met de gieter. Geef telkens maar een klein beetje water en laat de aarde weer goed opdrogen.

Licht en standplaats

De Cowboycactus is niet heel veeleisend op het gebied van lichtintensiteit. Reserveer een plekje dat jij vindt passen bij de kamerplant. Alleen continu in de volle zon is geen goed idee. Hoe donkerder het blad van de cactus, hoe meer deze soort prima in de schaduw kan staan.

Voeding

Deze kamerplant heeft minimale behoefte aan voeding. De Cowboycactus groeit maar langzaam en alleen in de lente en zomermaanden is een klein beetje vloeibare plantenvoeding voldoende. Je geeft de plant daarmee extra kracht om te groeien.

Sproeien

De Cowboycactus is een stoere plant en vindt een sproeibeurt veel te luxe. Het is ook niet nodig om de cactus te besproeien. Zijn roots hebben ‘m laten wennen aan een kurkdroog klimaat. Daarmee is deze kamerplant wel lekker makkelijk om te verzorgen.

Verpotten

Omdat deze kamerplant maar langzaam groeit, is verpotten niet altijd nodig. Alleen wanneer je merkt dat de wortels tegen de sierpot drukken. Geef ‘m een nieuwe pot die zo’n 20% groter in diameter is dan de vorige. Zo kunnen de wortels zich weer herstellen.

Giftig

Euphorbia’s zijn over het algemeen giftig. Het sap van de Cowboycactus is daardoor schadelijk voor huisdieren en mensen. Gelukkig is het prikkelbare karakter van de plant niet heel uitnodigend om ermee aan de haal te gaan.

DE PLANT

Neem er zelf een!

Winkelmand

Oh nee. Je plantenmand is nog leeg.

Zorgt dit voor inspiratie?